Buitenlands personeel

Je bent een werkgever en/of de contactpersoon van een bedrijf op Curaçao en je wilt buitenlands personeel aannemen en hiervoor de benodigde vergunningen aanvragen via CuraBon. 

Onder buitenlands personeel valt iedereen die wil gaan (vrijwillig) werken of stagelopen op Curaçao, maar niet ingeschreven staat op Curaçao. 

Selecteer hieronder of het in deze situatie gaat om iemand met een stageplaats of in loondienst. 

Tewerkstellings-vergunning of Verklaring van Rechtswege?

Het inhuren van buitenlands personeel dat niet woonachtig is op Curaçao, wordt door de overheid toegestaan als voldaan wordt aan bepaalde wet- en regelgeving. Een van de belangrijkste eisen is dat de vergunning of verklaring van rechtswege is aangevraagd en in sommige gevallen toegekend. 

Als bedrijf dien je onderscheid te maken tussen een tewerkstellingsvergunning en verklaring van rechtswege. Dit doe je op basis van de nationaliteit van de buitenlandse werknemer. 

Nederlandse of Amerikaanse nationaliteit: In dit geval dient de werknemer een verklaring van rechtswege aan te vragen en mag starten met werken alvorens er een besluit is genomen op de aanvraag.

Andere nationaliteit: Werknemers met een andere nationaliteit dan de Nederlandse of de Amerikaanse, hebben te allen tijde een toegewezen verblijfsvergunning nodig. Een verblijfsvergunning kan pas worden aangevraagd als de tewerkstellingsvergunning is toegewezen. 

Een tewerkstellingsvergunning moet door u als werkgever eerst worden aangevraagd voor deze werknemer. Indien deze aanvraag is goedgekeurd, kan de werknemer zijn of haar eigen verblijfsvergunning aanvragen. 

Het proces van Tewerkstellingsvergunning i.c.m. een verblijfsvergunning duurt ongeveer 8 maanden.

Stagevergunning of Verklaring van Rechtswege voor stage?

Het aannemen van stagiaires die niet woonachtig zijn op Curaçao, wordt door de overheid toegestaan als voldaan wordt aan bepaalde wet- en regelgeving. Een van de belangrijkste eisen is dat de vergunning of verklaring van rechtswege is aangevraagd en in sommige gevallen toegekend.

Als bedrijf dien je onderscheid te maken tussen een stagevergunning en verklaring van rechtswege. Dit doe je op basis van de nationaliteit van de stagiaire.

Nederlandse of Amerikaanse nationaliteit: In dit geval dient de stagiaire een verklaring van rechtswege aan te vragen en mag starten met stage lopen alvorens er een besluit is genomen op de aanvraag.

Andere nationaliteit: Stagiaires met een andere nationaliteit dan de Nederlandse of de Amerikaanse, hebben te allen tijde een toegewezen stagevergunning nodig.

Als werkgever heb je hier geen tewerkstellingsvergunning o.i.d nodig daar het om een stageperiode gaat en de stagiaire niet een baan vervangt.

Aanvragen via CuraBon

  1. Deskundigheid: Ons team van ervaren professionals is volledig op de hoogte van de lokale wet- en regelgeving op Curaçao. We kennen de juiste procedures en eisen die nodig zijn voor een succesvolle vergunningsaanvraag voor uw werknemer en stagiaire.

  2. Tijdbesparing: Het aanvragen van vergunningen kan veel tijd in beslag nemen, vooral als je niet bekend bent met het proces. Door CuraBon in te schakelen, hoef jij als werkgever hier geen tijd aan te besteden maar doen wij dit voor jou.

  3. Probleemoplossing: Als er tijdens het vergunningsproces uitdagingen of obstakels optreden, weten wij hoe we hiermee moeten omgaan. We kunnen snel en effectief oplossingen bieden om de vergunningsaanvraag op koers te houden.

Kosten voor buitenlands personeel vergunningen

Als werkgever kun je ervoor kiezen om bepaalde kosten voor eigen rekening te nemen omdat het voor jou als werkgever een aanwinst is om dit personeelslid/stagiaire in dienst te hebben. 

Je kunt de kosten voor de werkgever onderverdelen in verschillende categorieën. 

Verklaring van rechtswege:

Stage

315 ANG (Guldens)

Werker

500 ANG (Guldens)

Vergunning:

Tewerkstellingsvergunning

500 ANG (Guldens)

Tewerkstellingsvergunning incl. verblijfsvergunning

2900 ANG (Guldens)

Stage

900 ANG (Guldens)

Bovengenoemde bedragen zijn de vergoeding aan CuraBon voor het begeleiden, adviseren en het indienen van de aanvragen. Naast bovengenoemde kosten komen er nog onder andere leges, document kosten en eventuele waarborgsommen bij. 

Vergunning aanvragen

Meld je aan bij CuraBon om jouw vergunning aan te vragen, welke nationaliteit heb jij?

Nederlandse en Amerikaanse vergunning voor Curacao

NL of USA

Nationaliteit →

Vergunning voor Curacao

Een andere

Nationaliteit →

Scan de code