Hoe krijg ik een sedula? 

Een sedula is een identiteitskaart die in veel Caribische landen, zoals Aruba, Bonaire, en Curaçao, wordt gebruikt.

Zodra je jouw Verklaring van Rechtswege of vergunning toegekend hebt gekregen, kun je je officieel inschrijven in het bevolkingsregister van Curaçao en vervolgens je sedula aanvragen. Deze identiteitskaart heb je nodig om jezelf te identificeren op het eiland. Hieronder vind je de stappen die je moet doorlopen om een sedula aan te vragen op Curaçao.

Stap 1: Verklaring van Rechtswege aanvragen en stempel halen #

Voordat je een sedula kunt aanvragen, moet je een Verklaring van Rechtswege of vergunning hebben. Als je deze hebt ontvangen per mail dan kun je een afspraak maken bij de Toelatingscommissie om deze beschikking te bekrachtigen in je paspoort middels een stempel. Zorg ervoor dat je een afspraak maakt bij de Toelatingscommissie.

Stap 2: Inschrijving op Curaçao #

Met de stempel in je paspoort kun je je inschrijven bij Kranshi, het stadhuis van Curaçao, gevestigd aan de Roodeweg 42 in Willemstad (Otrobanda). Voor je inschrijving in het bevolkingsregister heb je geen afspraak nodig.

Benodigde documenten voor inschrijving: #
  • Paspoort
  • Officiële kopie van je geboorteakte
  • Officiële kopie van huwelijksakte of scheidingsakte
  • Bewijs van uitschrijving bij de gemeente of stad waar je woonde
  • Bewijs van toekenning Verklaring van Rechtswege of vergunning

Stap 3: Afspraak Maken voor Sedula-aanvraag #

Zodra je inschrijving is voltooid, kun je een afspraak maken voor de aanvraag van je sedula. Dit kan online via de website van de Curaçaose overheid. Houd er rekening mee dat het enkele dagen tot weken kan duren voordat je een afspraak hebt. Je zou dus tijdens stap 2 al een afspraak kunnen maken om het proces te versnellen.

Stap 4: Sedula Aanvragen bij Kranshi #

Op de afgesproken dag ga je naar Kranshi. Meld je bij het loket, ontvang een nummertje en wacht tot je aan de beurt bent.

Benodigde documenten voor de sedula-aanvraag: #
  • Paspoort
  • Uitgeprint bewijs van de goedgekeurde Verklaring van Rechtswege of vergunning
  • Ons advies is om alle documenten die je ook bij de aanvraag van de Verklaring van Rechtswege hebt gebruikt mee te nemen, een enkele keer komt het voor dat hier naar gevraagd wordt en zo voorkom je dus teleurstelling van een nieuwe afspraak maken.

Er wordt een foto van je gemaakt voor op de sedula, dus zorg dat je er representatief uitziet. Je sedula wordt ter plekke geprint en kan meteen meegenomen worden.

Je hebt nu officieel een sedula en dus ingezetene van Curaçao.

Vergunning aanvragen

Meld je aan bij CuraBon om jouw vergunning aan te vragen, welke nationaliteit heb jij?

Nederlandse en Amerikaanse vergunning voor Curacao

NL of USA

Nationaliteit →

Vergunning voor Curacao

Een andere

Nationaliteit →

Scan de code